bufetowa - 13-03-07 11:43
Swego czasu sporo bywałam na gazetowej Galerii potraw. Tam najwięcej jest pasjonatów PRZYRZĄDZANIA jedzenia, często zdjęcia są tylko dodatkiem, próbą pokazania efektu. Jeśli sam gotujesz, jest to Twoją pasją, a oprócz tego masz zamiar TAK to fotografować - efekt będzie powójnie smakowity :)
Jeronimo - 13-03-07 11:44
ale ci GO wyszlo :shock: pewnie jasne szkielko... Jakis czas temu slyszalem ze jedna firma robila na zamowienie bardzo slabe lampy blyskowe do fotografowania jedzenia. Tylko po to zeby ladnie oswietlaly kopozycje na talerzu gdzie ostrosc byla na pierwszym "przedmiocie" a za nia juz bylo pieknie rozmazane. Czym oswietlasz?
4 najlepsze!
marko - 13-03-07 11:46
5 - podoba mi się, lubię takie nietypowe ujęcia.
RasteR - 13-03-07 11:54
dzięki :)
oświetlam 2 markoflashami ze stopki (na jednym softbox, a na drugim kubeł z plastrem miodu) + blenda kołowa srebrna. Z tego co pamiętam to szkło zamykałem do prawie 9-10 :)
Jeronimo - 13-03-07 11:58
acha no to teraz wyszlo ze nie mam o takim foceniu pojecia... albo te talerze sa mega duze :P
Tak czy owak fajne fotki.... czekam na nastepne no a teraz ide jesc (to wszytko przez ciebie bo zglodnialem :P)
pozdro
RasteR - 13-03-07 12:05
Cytat:
czekam na nastepne no a teraz ide jesc (to wszytko przez ciebie bo zglodnialem :P) pozdro
no to jest dla mnie komplement :)
wrzucam następne zatem. Mniej mi się podobają bo są błędy w oświetleniu... ale... napracowałem się nad nimi, więc pokażę. Może jako instruktaż jak można zepsuć zdjęcie spaghetti ;)
bufetowa - 13-03-07 12:27
Tak się składa, że obie te potrawy mam w swojej galerii. Na pewno gorzej wykonane technicznie ale... chyba bardziej apetyczne. Ciekawam czy w tym przypadku jedzenie traktujesz tylko jako "martwą naturę" - jest pretekstem do zabawy ze światłem i sprzętem, czy też na odwrót? Czy masz zamiar coś z tymi zdjeciami robić? Bo foty fajne... ale szczerze mówiąc ten sos do spaghetti wygląda jak z torebki albo wręcz keczup z przyprawami, zaś pomidor w sałatce szklany i jałowy. Jeśli produkt jest kiepski dobre zdjecie nie zawsze go uratuje. Może podam Ci linka do moich "żarć" coby podkreślić o co mi chodzi: mozarella
i
spaghetti
.
Oświetlenie u Ciebie też inne. Na sałatce mi się podoba. Okno prawda?
Ja eksperymentuję od soboty z jedzeniem - szukam złotego środka. Fotki robię i wrzucam na stocki zdjęciowe (Shutterstock, Fotolię i I-stock). Oprócz tego czasem coś "normalnie" sprzedam... ;)
Widzę, że taką sałatkę lepiej zaświecić z jednej strony, miękko i mocno - wtedy wychodzi bardziej zdecydowana.
EDIT: jeśli chodzi o sos to boloński... Pudliszki...
marecki - 13-03-07 12:51
Bardzo apetyczne fotki. Patrząc na nie myślę o przekąszeniu czegoś. Podoba mi się.
ziemia01 - 13-03-07 12:59
zdjęcia jedzenia superowe :) nie spodziewałem się, że spodobają mi się pomidory bo ich nie lubię ale na tych zdjęcia nawet one wyglądają fajnie :)) gratuluję
bufetowa - 13-03-07 13:20
Raster, te moje zdjęcia jedzenia robione były pod "tamtą" galerię potraw, czyli w tym wypadku bardziej skupiałam się na samym jedzeniu. Tam często ortodoksi kulinarni siedzą, każde oszustwo wywęszą (za sos pudliszki pewnie by Cię zjedli ;)). Fotografia od strony technicznej schodzi więc na plan dalszy. U mnie też totalna amatorka, światło dzienne i jechane ;) Ideałem byłoby dla mnie połączyć te dwie rzeczy - dobre jedzenie i świetne foty. U mnie to drugie kuleje... :) Skoro dopiero się rozkręcasz - efekty mogą być niezłe :) Tylko nie wstawiaj za dużo jak ludzie w pracy siedzą...
RasteR - 13-03-07 13:33
Szkoda, że daleko mieszkasz bo możnaby połączyć siły :) A wtedy to wszyscy musieliby czytać forum w śliniakach ;)
ziemia01 - 13-03-07 13:43
może faktycznie dla nas lepiej że daleko :D :razz:
rrrradek - 13-03-07 13:46
stary ale czaderskie te zdjęcia. to celowy wybór czy lubisz kuchnię włoską?
RasteR - 13-03-07 13:50
dzięki :)
Uczę się dopiero. Mam nadzieję, że wyczuję temat i będę naprawdę czadersko umiał focić jedzenie. Na pierwszy ogień wziąłem włoską kuchnię... faktycznie... ale to przypadek. Jako następne chcę wziąć na warsztat ciastka, torty, babeczki (te do jedzenia) itd - myślę, że tu jest sporo do "odkrycia" dla mnie. Myślę, że wrócę do tematu spaghetti ale przygotuję je lepiej.
Czy mogę prosić o Wasze porady - co i jak przygotować aby smakowicie wyglądało?.
rrrradek - 13-03-07 13:56
Cytat:
dzięki :)
Uczę się dopiero. Mam nadzieję, że wyczuję temat i będę naprawdę czadersko umiał focić jedzenie. Na pierwszy ogień wziąłem włoską kuchnię... faktycznie... ale to przypadek. Jako następne chcę wziąć na warsztat ciastka, torty, babeczki (te do jedzenia) itd - myślę, że tu jest sporo do "odkrycia" dla mnie. Myślę, że wrócę do tematu spaghetti ale przygotuję je lepiej.
Czy mogę prosić o Wasze porady - co i jak przygotować aby smakowicie wyglądało?.
chodzi Ci o porady dotyczace gotowania czy focenia? ;) Co do focenia to moe koledzy a jeśli chodzio jedzenie to ja tylko lubię jeść włoską kuchnię a przyrządza żona :mrgreen:
RasteR - 13-03-07 14:06
co do gotowania :)
rrrradek - 13-03-07 14:09
dużo makaronu, pomidorów, kminku,bazylii i innych ziół. tyle wiem. a zioła to fajny temat do focenia. pozdr.
ziemia01 - 13-03-07 14:25
mogę polecić "Ziemniaki w mundurkach z twarogiem (pyry z gzikiem)" http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=796 Myślę, że mogą fajnie wyglądać na fotkach. Twarożek posypany szczypiorkiem :) fajny kontrast
Wiejo - 13-03-07 15:11
tak ogólnie staraj się bardziej nasycić czerwień pomidora lub poczekać na nasze ze szklarni, razowy chlebek z ziarnem jest też za blady a makaron jest za biały jakby nie miał w sobie jajek. Kompozycje bardzo miłe dla oka i pomysłowe. Bardzo podoba mi się pomidor z zielonym listkiem na widelcu. Fotografia reklamowa jedzenia to jest najczęściej jedno wielkie oszustwo bo w realu nic tak nie wygląda jak w reklamie tym nie mniej powszechne odczucie co ładnie wygląda jest dobre i smaczne. Najpiekniejsza woda na zdjęciach to czysta gliceryna które też jest używana do nabłyszczania powierzchni. Z tego co pamiętam do ładnego żółtego koloru używa się kurkumy i jak w wodzie w której gotujesz makaron dodasz szczyptę kurkumy to będzie ładny żółciutki i tak samo do ciasta. W smaku prawie nie wyczuwalne ale za to na fotkach super. Pozdrawiam.
RasteR - 13-03-07 15:18
:)
dzięki
bufetowa - 13-03-07 15:19
Co do kurkumy się zgadzam - pięknie barwi. Nie możesz jednak przesadzić bo w nadmiarze potrafi zepsuć smak potrawy (wiem coś o tym, zepsułam ;)) Podobnież z szafranem. Z tą mistyfikacją - nie do końca prawda. Zajrzyjcie na wspomniane Forum Kulinarne. Tam nie ma ściemy, nie wszystkie zdjecia są super ale sporo robionych z pasją i wyobraźnią.
suchar - 13-03-07 22:00
Ja juz ktos napisal "bardzo apetyczne zdjecia" :) Podobaja mi sie, szczegolnie nr. 4 :) Pzdr
rodia - 13-03-07 23:46
Mi się podobają prawie wszystkie i zgłodniałem od razu. fotka nr 3 z pierwszej serii ma jak dla mnie trochę sztuczne światlo. I jak zamieszczasz następne foty to kontynuuj numerację a nie zaczynaj jej od nowa, żebyśmy mogli łatwiej określać o ktore fotki nam chodzi.
KOKO - 14-03-07 18:50
Bardzo fajne foty ale ja bym się taką ilością nie najadł. Osobiście lubię głebie ostrości. Jednak nie oceniam bo robić dobrych fotek nie umiem. Ale kiedyś się nauczę i może coś dodam od siebie. Pozdro.
RasteR - 27-03-07 23:32
Parę nowych fociszczy
Troche kiczyku nie zaszkodzi ;)
Zaznaczam, że cały czas się uczę więc konstruktywna krytyka mile widziana. Czuję, że fotografowanie jedzenia to coś, w czym chciałbym się wyszkolić i za parę lat móc powiedzieć, że mniej więcej WIEM o co w tym biega.
Ponieważ nie mogę edytować starych postów aby zmienić numerację zdjęć - wprowadzę literkę do tej numeracji.
bufetowa - 27-03-07 23:40
Dużo fajniejsze te zdjęcia. Kurczę... fajne, noooo... :) Pokazujesz jedzenie bardziej od strony estetycznej a nie anatomicznej.
RasteR - 27-03-07 23:43
dzięki :)
ale chyba ideałem byłoby pogodzić te 2 strony jedzenia. No nic - będę próbował. Mam w planach paręnaście ujęć typowo śniadaniowych - mam nadzieję na wykonanie ich w przeciągu 2 tygodni - chciałbym szybciej - pochwalę się (jeżeli będzie czym).
rrrradek - 27-03-07 23:51
najfajniejsze jak dla mnie sernik i jabłka. ogólnie fajne foty.
Jeronimo - 27-03-07 23:57 a2 swietne! a3 dobre, ciekawe czy nie daloby sie w srodku serca tla zrobic mniej wyraznego (chodzi o kompozycje a nie GO) a4 pasuje mi tu tlo, jestem zwolennikiem symetrii .... moze lepije byloby w jednej lini oba przedmioty lub po skosie; jakby bajaderka byla idealnie rowna i takiej samej wielkosci jak czarna kawa to byloby mega super a6 kopozycja swietna, kolorystyka no i jeden przedmiot lzejszy u gory...
Ogolnie malo na tym forum komentuje bo wyszedlem z zalozenia ze jak nie wystawiam swoich fotek to sie nie bede wymadrzal... tu nie wytrzymalem. Podoba mi sie.... sorx musze konczyc ide cos zjesc :mrgreen:
RasteR - 28-03-07 00:02
z tymi krewetkami to był... totalny przypadek. Rozmrażałem je w garnku... głodny jak cholera... i nagle zobaczyłem to serce. Założyłem 60 mm macro i starałem się tylko, żeby nie było widać brzegów garnka :) Gdybym chciał "oczyścić" środek serca to by było dno garnka widać (nie kupiłem ich zbyt dużo bo drogie jak szlag...). Ale chcę zrobić jakąś fajną potrawę i sfotografować usmażone.
Są równie pyszne jak wyglądają... mniam... a jak pachną... mmmm... idę spać chyba... ;)
lessie - 28-03-07 08:21
świtnie, choć w przeciwieństwie do większości wolę pierwszą serię... pomidory - chciałbym więcej GO, według mnie taki kadr z kropelkami i kontrastem czerwieni/zieleni/bieli aż się prosi o większy zakres ostrości papryczki - fajny układ, dobra fota krewetki - nie mogę sobie wyrobić zdania... ciacho i kawa - super ale...byłbym ciekawy jak wyglądają z nieco niższej perspektywy sernik z wiśniami - dla mnie najsłabsze z serii, bez podpisu zajmuje mi chwilę domyslanie się o co chodzi...też chyba większa GO poprawiłaby wrażenie jabłka na serwetce - klasa !!! najlepsze w serii
oczywiście to czysto subiektywna opinia - tak je odbieram...generalnie trochę mnie wciągnąłeś w temat i to oznacza że robisz fajne foty ;) :mrgreen: :D - chyba spróbuję tylko muszę znaleźć takie ładne pomidory :mrgreen:
ziemia01 - 28-03-07 09:12
Bardzo fajne foty. Dla mnie najlepsze a4 :) serniczek też fajny, aż spływa po ekranie :)
RasteR - 28-03-07 12:29
dzięki :)
Wiejo - 28-03-07 12:44
a1- pierwszy plan za jasny, a2- papryki super smacznie ostro i pomysłowo, a3- robi wrażenie i powoduje mimowolnie chęć sięgnięcia po smakołyk, a4- nietypowe ujęcie wzmaga ciekawośc, a5- sernik większa ostrość na pierwszym planie i nieco większe skupienie na serniku bo z fotki wynika, że to wiśnie z sernikiem a nie odwrotnie, a6-smaczne soczyste naturalne jabłka ładnie pokazane. Pozdrawiam. :D
marecki - 28-03-07 12:46
Każda inna a zarazem każda super. Świetnie dobrane tła, kolory i kadry. Podobają mi się. Pozrawiam
Rafał Czarny - 28-03-07 13:45
Bardzo przyjemne foty. W podpisie przeczytałem, że wygrałeś D40. Pochwal się w jakim konkursie.
dooomin - 29-03-07 19:20
No smacznie tu. Naj bardziej z ostatniej serii podoba mi się kawa z ciachem - świetne tło. Zdjęcie przyciąga wzrok. Pomidory i papryki - nie lubię takiego miękkiego zatapiania w świetle. Ciacho - za krótka GO. No i jabłka sympatyczne. W starszych podoba mi się bardzo plaster pomidora na widelcu.
RasteR - 09-04-07 22:07
Znęcajcie się - kolejna porcja ;) Numeracja dziwna po kontynuuję ją po poprzedniej porcji jedzenia.
Toster - 09-04-07 22:35 RasteR, Naprawde fajne foty, tylko mam pytanie po co w a8 bodajże dodałeś jedzonko na drugim planie? Bo ono ściąga mój wzrok, a ponieważ nie sięga do nich GO to razi mnie ich nieostrość. I troche popadam w danym momencie w konsternacje, bo już chce sobie na nie luknąć a tu nie moge. Nie wiem może to miało jakiś ukryty sens, ale go nie wychwyciłem.
RasteR - 09-04-07 22:39
hej
w a8 część składników kanapek jest na drugim, nieostrym planie. Główni bohaterowie to kanapki.
Toster - 09-04-07 22:47
Rozumiem, rozumiem, tylko jakoś dziwnie sciągają mój wzrok te składniki. Może jestem jakis skrzywiony :mrgreen:
RasteR - 10-04-07 16:51
być może za mało rozmyte - dlatego za bardzo zwracają uwagę
Wiejo - 10-04-07 16:58
od cebuli do kanapek ekstra, swojej przezacnej małżonce wskazałem pomysł na kolację do ciasta nie jestem przekonany. Pozdrawiam.
Toster - 10-04-07 20:20
Cytat:
być może za mało rozmyte - dlatego za bardzo zwracają uwagę
No chyba to jest właśnie to.